İletişim

Form

Edit Template

Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)

Farkındalık (Bilinçli Farkındalık) ile Stres Azaltma

Stres, günümüzde yaş farkı etmeksizin birçok bireyin karşılaştığı yaygın psikolojik sorunlardan biridir. Stresle başa çıkma konusunda çeşitli ücretler arasında Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) teknolojisi, son yıllarda en çok tercih edilen kırılmalardan biri haline geldi. Peki, mindfulness yöntemi nedir ve hayatımıza nasıl katkı sağlar?

Farkındalık (Bilinçli Farkındalık) Nedir?

Farkındalık, bireyin anda öğrenmesi ve şu anki deneyimlerine saklanmış bir şekilde odaklanması anlamına gelir. Günlük yaşamda çoğu zaman otomatik davranışlar sergileniriz. Örneğin; hastalıklarının farkına varmadan yürüme, alışveriş sırasında çevremize dikkat etmemek ya da ev işlerinde çalışırken aksamaları nasıl bozmak… Bu durum, psikolojide “otomatik pilot” olarak çalışır.

Farkındalık, bireyin yaşadığı anların değişimini var etmesini ve bu anıyı sakladığı bir şekilde deneyimlemesini sağlayan etkili bir tekniktir. Jon Kabat-Zinn tarafından 1979 yılında bu yöntem, özellikle dikkat ve odaklanma özelliklerinin geliştirilmeside etkili bir şekilde birlikte stres yönetimi için güçlü bir araçtır.

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Neden Önemlidir?

Farkındalık, bireyin bilinçsizce yaptıkları eylemlerin değişiminin var olmasını sağlar. İnsan zihni çoğu zaman geçmişte yaşanan olaylarla sürekli olur ya da geleceğe yönelik kaygılarla dolup taşar. Bu durumun psikolojik zaman olarak iyileştirilmesi. Farkındalık, bireyi bu psikolojik zaman incelemesinden, hedeflerden ve asıl ana odaklanmaya davet eder.

Bu yöntem, bireyin duygusal ve zihinsel olarak dengelenmesine yardımcı olarak stresin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca hayattaki verimin arttırılması nedeniyle kullanılanlar tarafından sık sık değişir.

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Yönteminin Faydaları nelerdir?

Farkındalık, kişinin hem kişisel hem de sosyal hayatına katkı sağlayan çok sayıda yetenek kazandırır:

  1. Duygusal Zeka ve Sağlıklı İlişkiler:
    • Farkındalık, bireyin duygusal farkındalığını arttırmak, empati becerisini geliştirmek. Bu sayede bireyler, diğer bireylerle daha sağlıklı ve güçlü büyümeler ortaya çıkıyor.
  2. Odaklanma ve Dikkat Gelişimi:
    • Odaklanma ve dikkat becerilerinin güçlendirilmesine yardımcı olarak, dikkat eksikliğini hafifletir.
  3. Problem Çözme Becerisi:
    • Olaylara geniş bir perspektiften bakma yetisi kazandırır. Bu yeti, bireylerin yaşadıkları olayların etkili ve hızlı çözüm üretmesini sağlar.
  4. Karar Alma Mekanizmasını Güçlendirme:
    • Bilinçli, bireyin sakin ve net bir zihinselle karar almasına yardımcı olur.
  5. Stres ve Kaygı Yönetimi:
    • Günlük yaşamın getirdiği stres ve kaygıyı hafifleterek, bireyin zihinsel huzurunu bulmasını sağlar.

 

Mindfulness Temelli Stres Azaltma Neden Gereklidir?

İnsan zihni, çoğu zaman geçmişte yaşanan olayları tekrarlayarak veya geleceğe dair endişelere odaklanarak anıları kaçırır. Bu durum, bireyin yaşamının korunmasıyla kalır, aynı zamanda zihinsel yorgunluğa ve strese yol açar.

Farkındalık, insanı “şimdi ve burada” olmaya davet eder. Bu ekonomik durum, düşünce ve düşüncelerin yargısız bir şekilde kabul edilmesini sağlar. Bilinçli olarak, aceleci eleştirel ve bakışın yerine sevgi dolu ve kabul edici bir zihinsel tutum geliştirme.

Hipnoterapi

Epidemiyoloji

Hiperaktivite

Özgül öğrenme

Afyon Psikolojik Danışmanlık

İletişim

Güncelleme Tarihi 12.12.2024